20 KASİM ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Tarih: 20.11.2021 | Okunma Sayısı:
767
20 KASIM ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ardından her yıl bugün, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kabul edilmektedir. Çocuk Hakları Sözleşmesi; Ayrım gözetmeme (Madde 2), Çocuğun yüksek yararı (Madde 3), Yaşama ve gelişme hakkı (Madde 6), Katılım hakkı (Madde 12) gibi temel haklar üzerine inşa edilmiştir. Türkiye’de 1995 yılında yürürlüğe giren sözleşme, dünyada en geniş katılımlı sözleşmedir.
Geçen süreçte pek çok hukuki düzenleme yapılmış olsa da çocukların sözleşmeyle garanti alınan haklarının hala birçoğunun ihlal edildiğini görmekteyiz. Gündeme düşen haberlere baktığımızda; çocukların yaşam hakkının, donanımlı eğitim hakkının, her türlü istismar ve kötü muameleden korunma hakkının, çevre hakkının ve çocukların üstün yararının ihlal edildiğini görmekteyiz.
Güncel TÜİK verilerine göre çocukların karıştığı olay sayısı 511 bin 247’dir. Bu olaylarda; çocukların %46,1'inin mağdur olarak, %32,9'unun kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiili işlediği iddiasıyla (Suça Sürüklenen Çocuk), %15,1'inin bilgisine başvurma amacıyla, %3,4'ünün kayıp çocuk, %2,5'inin ise bu nedenlerin dışındaki diğer sebeplerle güvenlik birimlerine geldiği tespit edilmiştir. Bu çocukların; %50,1'inin 15-17 yaş grubunda, %25,2'sinin 12-14 yaş grubunda, %24,7'sinin ise 11 yaş ve altındaki çocuklar olduğu tespit edilmiştir. Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların %65,4'ü erkek, %34,6'sı ise kız çocuğu olduğu görülmüştür.
Çocukların güvenlik birimlerine intikalinin bu kadar fazla olması nedenlerinin araştırılması ve çocukların suça yönelmesini önleyecek çözümlerin üretilmesi devletin ve toplumun önemli görevidir. Devlet ve ilgili kurumlar; çocuğun sosyal ve ekonomik hayata geçişini destekleyecek, sosyal haklarının farkına varma ve kullanma konularında danışmanlık verecek, sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerden yararlanmasına yardımcı olacak bir sistem geliştirmeli ve uygulamalıdır.
Çocuk hakları etkin bir şekilde uygulanmadıkça mevzuatlarda, sözleşmelerde yazılı olmaktan başkaca bir anlam taşımayacaktır. Bu nedenle başta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere çocuğun üstün yararını benimseyen sözleşmelerin ve kanunların etkin uygulanması sağlanmalıdır.
Çocukların hala cinsel istismar, şiddet, kötü muamele ve benzeri durumlarla karşı karşıya kalması insanlığın ortak utancıdır.
Muş Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak; çocukların uğradığı her türlü ihlalin takipçisi olacağımızı bildirir, başta devlet olmak üzere tüm kişi ve kurumlara hak ihlalleri karşısında yükümlülüklerini hatırlatıyoruz.
Her çocuğun haklarına, etkin bir şekilde erişebildiği bir dünyayı birlikte şekillendirmek umuduyla DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ kutlu olsun…
MUŞ BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ
RESİM GALERİSİ