25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
Tarih: 26.11.2018 | Okunma Sayısı: 1002

 “Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz” sözleri ile özetliyordu Maria Teresa Mirabel haklı mücadelesini.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün sembolü olan Mirabel kardeşler Dominik Cumhuriyeti'ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynamış ve haklı mücadelelerinin bedelini hayatlarıyla ödemişlerdir.

Bundan tam 48 yıl önce,  yani 25 Kasım 1960’da  Dominik Cumhuriyetinde, Rafeal Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabel kız kardeşler, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra sopalarla dövülerek vahşi bir şekilde katledilmişlerdir. Diktatör yandaşları Mirabel kardeşleri öldürmekle kalmayıp onları uçurumdan aşağı atmış ve bu vahşet medyaya sadece araba kazası olarak yansıtılmıştır.

Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve uğradıkları şiddet dolayısıyla 25 Kasım günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edildi.

25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete ve aile içi şiddete karşı duruşun ve dayanışmanın yıl dönümüdür.

Dünyada ve Türkiye`de kadınlara yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde kadınlar;  işyerinde, evlerinde, cezaevlerinde, hastanede, okulda kısacası yaşamın her alanında şiddete maruz kalmaktadır. Her yıl yüzlerce kadın şiddet nedeniyle yaşamını yitirmektedir.

Ülkemizin 2011 yılında imzacısı olduğu BM İstanbul Sözleşmesi’ne uygun olarak ve 6284 sayılı yasa çerçevesinde, şiddet gören kadınlara etkin koruma sağlanmalıdır. Cezalar daha caydırıcı olmalı, şiddete karşı koruyucu ve önleyici tedbirler alınmalıdır. Bu kapsamda şiddet gören, ölümle tehdit edilen kadınların tüm yasal haklarını kullanmaları sağlanmalı ve bunun yanı sıra özel önlemler alınarak koruma altına alınmaları gerekmektedir.

Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması; öncelikle devletin tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesi ile mümkün olacaktır.

 

Muş Barosu Kadın Hakları Komisyonu

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

23.11.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.