25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ
Tarih: 25.11.2021 | Okunma Sayısı: 713

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

 

          “Belki de bize en yakın şey ölüm; fakat bu beni korkutmuyor, haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz” sözleri ile özetliyordu Maria Teresa Mirabel haklı mücadelesini.

           25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün sembolü olan Mirabel kardeşler Dominik Cumhuriyeti'ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynamış ve haklı mücadelelerinin bedelini hayatlarıyla ödemişlerdi. Mirabel kız kardeşler, 25 Kasım 1960’da Dominik Cumhuriyetinde, Rafeal Trujillo diktatörlüğüne karşı vermiş oldukları özgürlük mücadelesinde; diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüz uğramış ve daha sonra sopalarla dövülerek vahşi bir şekilde katledilmişlerdir. Bununla da yetinmeyen diktatör yandaşları Mirabel kardeşleri uçurumdan aşağı atmış ve bu vahşet medyaya sadece araba kazası olarak yansıtılmıştır. Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve uğradıkları şiddet dolayısıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından bu gün ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edilmiştir.

            Günümüzde en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar kadınlar fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddette maruz kalmaktadır. Aynı şekilde ülkemizde de kadınlar; yaşamın her alanında şiddete maruz kalmakta ve her yıl yüzlerce kadın şiddet nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Medyada hemen her gün kadın cinayetleri ile ilgili haberler ile karşı karşı gelmekteyiz.2021 yılının başından bu yana resmi olmayan rakamlara göre öldürülen kadın sayısı 340’tır.

             Yine kadın cinayetlerine yönelik istatistiksel verilere baktığımızda sayının yıllara göre artış gösterdiğini görmekteyiz. Bu istatistikler çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya olduğumuzu ve Kadına Yönelik Şiddet'te karşı daha etkin bir mücadele sürdürülmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bütün bunlar ülkemizin de imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Zira bu sözleşme ile kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddettin her türü ile mücadele etmek için bir dizi kapsamlı tedbir alınması istenmektedir. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi ve onun uygunluğunun sağlanması için iç hukukta düzenlenmiş olan 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ” kadına yönelik şiddeti önlemede en önemli mekanizmalardan olup etkin bir şekilde uygulanmalıdır.
Ancak son yıllarda kadınlara yönelik şiddet artmışken ve şiddetle mücadelede yasal düzenlemelerin önemi ve gerekliliği ortada iken kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından tek taraflı olarak feshedilmesine karar verilmiştir. Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanak sözleşmeden tek taraflı, keyfi olarak ve hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan çekilme kararı nedeniyle bir kez daha haklarımızı kaybetme tehlikesiyle ve hukuk mücadelesiyle karşı karşıya bırakılmış bulunmaktayız. Bizler; kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ihtiyacımız olan İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Sayılı Kanun’un kazanımlarından hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğimizi yineliyor, kazanımlarımızı hiçleştirmeye izin vermeyeceğimizi, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğimizi önemle vurguluyoruz.

              Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, öncelikle devletin tüm kurumlarıyla sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Bizler de toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi yüksek sesle ifade ediyoruz. 25.11.2021

                                                                                                                                                                                                      Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi


ETKİNLİK TAKVİMİ

10.11.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.