BASINA VE KAMUOYUNA...
Tarih: 16.11.2021 | Okunma Sayısı:
320
BASINA ve KAMUOYUNA
21. yüzyılda ülke nüfusunun ¼ ünü oluşturan bir halkın konuştuğu dile ilişkin ayrımcı uygulama ve tutumlar, demokratik değerler açısından utanç kaynağı olmaktan başkaca bir şey ifade etmemektedir.
Son olarak 4 Aralık 2021 tarihinde Ankara Keçiören Belediyesine bağlı Neşet ERTAŞ Kültür Merkezinde Ziz Müzik Organizasyonunun düzenleyeceği konserin tüm hazırlık aşamaları tamamlanmasına karşın bir belediye yetkilisi tarafından; “Konserde Kürtçe şarkı çalınacağını bilmiyorduk. Keçiören Belediyesi olarak buna izin vermeyeceğiz ve bu yüzden tek taraflı olarak sözleşmeyi fesh ediyoruz.” ifadeleri kullanılarak konser iptal edilmiştir.
Devletin kurum ve kuruluşlarının ayrımcılık yapmaksızın, eşit davranmak suretiyle yurttaşlarına hizmet sunması anayasal bir sorumluluktur.
Kürt dilinin kullanımına ilişkin ayrımcı tutumlar, tesadüfî gelişen münferit olaylardan çok daha fazlasını ifade etmektedir. Bu ilkel tutumlara yönelik güçlü bir kınama ve karşı durmanın olmaması, bu tutumlar için bir motivasyon kaynağı oluşturmaktadır. Aynı konuda pervasızca tekrarlanan yaklaşımlar, meseleyi sistematik bir problem haline getirmektedir.
Milyonlarca insanın ana dili olan Kürt dilinin kullanımına yönelik bu uygulamalar ve bu uygulamalara müsamaha gösterilmesi; toplumu rahatsız etmekte, yurttaş-devlet ilişkisine zarar vermektedir.
Muş Barosu olarak; Kürt dilinin kullanımına yönelik bu ifadeleri ve uygulamaları şiddetle kınıyoruz. Keyfi idari uygulamalardan vazgeçilmesini, bu ve benzeri uygulamalarda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli ve idari soruşturmaların başlatılmasını talep ediyoruz.
MUŞ BAROSU