KONYA’DA Kİ KATLİAMI KINIYORUZ!
Tarih: 1.08.2021 | Okunma Sayısı: 318
BASINA ve KAMUOYUNA
%3cbr/%3e
%3cbr/%3e30 Temmuz 2021 tarihinde Konya%27nın Meram İlçesi’ne bağlı Hasanköy Mahallesi%27nde yaşayan Dedeoğlu soy isimli Kürt aileye yönelik silahlı saldırıda yedi kişinin katledilmesini%2c saldırganların katliamdan sonra evi ateşe vererek olay yerinden kaçtıklarını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
%3cbr/%3eÖncelikle katliamda hayatını kaybeden aile fertlerine Allahtan rahmet%2c yakınlarına başsağlığı diliyoruz.
%3cbr/%3eKatliamda hayatını kaybedenlerden Barış Dedeoğlu’nun bir süre önce %2811.07.2021%29 bir gazeteye verdiği röportajda%3b saldırganlara ilişkin “Biz burada Kürtleri barındırmayacağız%2c Biz ülkücüyüz%2c sizi buradan kaldıracağız” sözleri%2c katliamın nefret temelli bir saldırı olduğunun göstergesidir.
%3cbr/%3e Dedeoğlu Ailesi’nin 12 Mayıs 2021 tarihinde maruz kaldığı ciddi saldırıda tüm aile bireylerinin yaralanmasına rağmen ailenin koruma altına alınmaması güvenlik konusunda büyük bir ihmali ortaya koymaktadır.
%3cbr/%3eDedeoğlu ailesine yönelik saldırı dâhil olmak üzere nefret saikiyle yapılan saldırılara ilişkin olarak 15 Baro%3b tehlikeye dikkat çeken tespit%2c endişe ve önerilerini kamuoyuyla paylaşmıştır. Ancak bir kısım yayın organı tarafından bahse konu 15 Baro kriminalize edilmeye çalışılmış ve vakıaların birer münferit olay olduğu iddia edilmiştir.
%3cbr/%3eAyrımcı ve kutuplaştırıcı söylemler%2c nefret motivasyonuyla yapılan saldırıların beslendiği en önemli kaynaktır. Siyaset kurumu tarafından söz konusu dilin terk edilmesi%2c saldırıların gerçekleşmesini engelleyecek bir ortam oluşturacaktır.
%3cbr/%3eBir kez daha haykırarak ifade etmek isteriz ki%3b kademeli bir şekilde Dedeoğlu ailesini katliam sürecine götüren en önemli neden%2c cezasızlık politikası ve kültürüdür. Faillere cesaret veren yargısal ve idari uygulamalardan vazgeçilmelidir. Dedeoğlu ailesine yönelik somut ve yakın tehlikeye rağmen tedbir almamak%2c hukuk devletinin en önemli yükümlülüğünün ihlalidir.
%3cbr/%3eMuş Barosu olarak%3b Konya’da yaşanan katliamı şiddetle kınıyor%2c katliama ilişkin etkili ve tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısıyla%2c kastı ve ihmali olanların ortaya çıkarılması için davanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.
%3cbr/%3e
%3cbr/%3e MUŞ BAROSU
%3cbr/%3e
%3cbr/%3e

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.