TEHLİKE ALTINDAKİ AVUKATLAR GÜNÜ
Tarih: 24.01.2022 | Okunma Sayısı: 265
Tehlike Altındaki Avukatlar Günü

24 Ocak 1977 yılında, İspanya'da 4 avukat ve 1 işçi temsilcisinin mesleklerinin icrası sırasında katledilmesinin ardından ilan edilen "Tehlike Altındaki Avukatlar Günü", her yıl 24 Ocak’ta bir ülkeye atfedilmektedir. 2012 ve 2019 yıllarında Türkiye’ye atffedilen gün, bu yıl Kolombiya’ya atfedildi. Kolombiya’da son 10 yılda 700’den fazla avukat öldürüldü. 4.400’den fazla avukat da çeşitli saldırılara maruz kaldı. 
 
Bilinmelidir ki; adaletin savunucusu ve temel güvencesi, yargının kurucu ve vazgeçilmez unsuru avukatlardır.

Avukatlara yönelik baskı ve yıldırma politikaları her geçen gün artarak devam etmektedir. Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir ELÇİ'nin 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklaması sırasında vurularak katledilmesi başta olmak üzere, avukatlar hakkında sistematik bir şekilde yapılan soruşturma ve kovuşturmalar, birçok avukatın cezaevinde olması, meslektaşlarımız Av. Ersin ARSLAN'ın haciz mahallinde öldürülmesi, Av. Dilara YILDIZ cinayeti ve son olarak da Av. Mürsel ÜNDER'in bekçiler tarafından darp edilmesi avukatlara yönelik baskı ve yıldırma politikalarının en somut örneklerinden sadece birkaçıdır. 

Avukatlara yapılan baskı ve saldırılar doğrudan savunma hakkına, hak arama hürriyetine ve adil yargılanma hakkına yapılmış demektir.

"Tehlike Altındaki Avukatlar Günü" vesilesiyle, tehlike altındaki tüm meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bildirmek isteriz.

              Muş Barosu Başkanlığı

ETKİNLİK TAKVİMİ

20.09.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.