Yeni Anayasa ve İnsan Hakları Konulu Panel Düzenlendi.
Tarih: 25.06.2012 | Okunma Sayısı: 3723
Muş Barosu tarafından “Yeni Anayasa ve İnsan Hakları” konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Doğu Ergil katıldı. 

Muş Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Ali Çınar, Muş Baro Başkanı Avukat M.Zahit Söylemez, Muş barosu avukatları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve yanı sıra Muş halkı katıldı. 
Panelin başında katılımcıların tartışmak istediği konular ile ilgili görüş alan Prof. Dr. Ergil, herhangi bir konuya bağlı kalınmak zorunda olmadıklarını ifade etti. 
Genel olarak “Kürt Sorunu”, “Yeni Anayasa ve Hakları” konularında görüş belirten Ergil, ağırlıklı olarak “Yeni Anayasa”da olması gerekenleri ele aldı. 
 

Anayasada yer alan vatandaşlık tanımından vazgeçilmesi gerektiğine dikkat çeken Ergil, “Anayasada etnik vurgudan vazgeçilmeli, bunun yerine 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı' kavramı getirilmelidir.”dedi. 
Yeni Anayasadan beklentilerini dile getiren Ergil, “Hukuki eşitliğin sağlanması, Anayasal olarak eşitliğin sağlanması, ulus tanımının yeniden yapılandırılmasının, anayasa açısından önem taşıdığına işaret etti. 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının ön plana çıkarılması gerektiğini ifade eden Ergil, sadece Türklük kavramının ön planda yer aldığı bir sistemin demokrasi ile bağdaşmayacağını söyledi. 
Mevcut sistemin köklü değişimlere ihtiyaç duyduğunu, bu değişimin sadece anayasal çerçevede olmayacağını ifade eden Ergil, herkesin kendisini ait hissettiği bir sistem yaratılması gerektiğini belirtti. 
Devletin dayatmacı zihniyetinin değiştirilmesi gerektiğini belirten Ergil, ortada sadece “Kürt Sorunu” olmadığını, sorunların karşı sorunlar doğurduğunu dile getirdi. 
Program karşılıklı soru cevap kısmı ile sona erdi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ETKİNLİK TAKVİMİ

19.09.2024
AV. KADİR KARAÇELİK
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.